În luna septembrie urmează să-i aniversăm pe alţi mari scriitori ai literaturii române, printre care îi amintim pe George Coşbuc şi Gelu Naum.
Coşbuc, George s-a născut la 20 septembrie 1866 la Hordou - Bistriţa şi a decedat la 9 mai 1918 la Bucureşti. El a rămas cunoscut în literatura noastră ca un ,,poet român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Despre începuturile sale literare, George Coşbuc mărturisea următoarele: ,,
Cea dintâi poezie am publicat-o la vârsta de 15 ani într-o foaie pedagogică din Ardeal. N-o mai am şi nici nu ştiu ce era, însă îmi amintesc că a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardeleneşti''. Opera sa este variată şi cuprinde:
poezii ,,La oglindă'', ,,Paşa Hassan'', ,,Moartea lui Gelu'', ,,Nunta în codru'';
traduceri ,,Eneida'', ,,Georgicele'', ,,Sacontala'';
volume de poezii ,,Balade şi idile'', ,,Fire de tort'', ,,Ziarul unui pierde-vară'', ,,Cântece de vitejie'';
balade ,,Fatma'', ,,Regina ostrogoţilor'', ,,Lordul John''.
Naum, Gelu s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti şi a murit la 29 septembrie 2001 la Bucureşti. A fost un mare poet, prozator şi dramaturg român
, fiind considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist. Opera sa cuprinde:
poezii ,,Athanor'', ,,Poeme alese'', ,,Calea şearpelui'', ,,Opere I. Poezii'';
proză şi eseu ,,Critica mizeriei'', ,, Castelul orbilor'', ,,Tabăra din munţi'', ,,Zenobia'';
teatru ,,Insula. Ceasornicăria Taus'', ,,Poate Eleonora'', ,,Exact în acelaşi timp'';
literatură pentu copii ,,Cartea cu Apolodor'', ,,A doaua carte cu Apolodor'', ,,Apolodor, un mic pinguin călător'', ,,Amedeu, cel mai cumsecade leu''.