SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 31 martie 2017

Povestea de la ora 5 - 6 aprilie 2017 - reîncărcat cu poze





Vernisajul expoziției ”Mari personalități ale lumii”

Elevi de la Școala Gimnazială nr. 11 Oradea au expus în Ludotecă, la sediul central al Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor, în cadrul proiectului ”Mari personalități ale lumii” - Să descoperim talente -, lucrări de pictură și grafică reprezentând figuri importante ale literaturii, muzicii și picturii universale și românești.
Lucrările s-au remarcat prin talent, calitatea execuției, culoare, originalitate și ingeniozitate în transmiterea mesajului artistic. 
Vernisajul expoziției a avut loc la ora 15,00, în data de 30 martie 2017. Ne-am bucurat de prezența reprezentanților școlii, bibliotecii, a elevilor, prietenilor, colegilor și familiilor acestora.
Coordonatori: prof. Markovits Margareta, prof. Galutz Carmen, prof. Copil Daniela, prof. Palyi Eva, bibliotecar Lup Mariana.
Felicitări tuturor!
Expoziția mai poate fi văzută în următoarele săptămâni în Ludotecă, la et. I, sala 16.

Imagini:












joi, 30 martie 2017

Curs de limba germană 3

Imagini de la a treia întâlnire (29 martie 2017) a tinerilor noștri cursanți cu bibliotecara Chiru Monica:


Club de lectură în limba română - 29 martie 2017

Clubul de lectură pentru elevi din clasele primare din data de 29 martie 2017 a fost dedicat lecturii în limba română. Textul citit este un fragment din binecunoscuta operă a lui Antoine de Saint-Exupéry -  "Micul prinţ".
Coordonator: lect. univ. dr. Simona Laurian-Fitzgerald la catedra de Științele educației de la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, reprezentând și Asociaţia pentru promovarea cooperării în educaţie, Oradea; prof. univ. dr. Magda Danciu, Universitatea din Oradea.
Doamna profesoară Kocsic Iuliana a fost alături de noi împreună cu elevii săi, elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”.
Amfitrioni: studentele Daniela Tiriteu şi Aurelia Venter şi elevele Larisa Demian, Nicoleta Nicolae şi Carina Turc (diriginte: prof. Felicia Holhoș, Colegiul Național ”Iosif Vulcan” Oradea). 
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor a fost reprezentată de șef serviciu Comunicarea Colecțiilor, dna Mariana Barna.








miercuri, 29 martie 2017

"Lectura - izvor nesecat de inspiraţie"

Astăzi, 29 martie 2017, de la ora 11,00, în Ludotecă, a avut loc o activitate care promovează lectura în rândul elevilor din clasele primare. Ea face parte din proiectul "Lectura - izvor nesecat de inspiraţie", desfăşurat de Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" în parteneriat cu Secţia de Împrumut pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Bihor. 
La evenimentul din Ludotecă au luat parte copiii claselor I A, a II-a C şi a III-a A, coordonaţi de profesorii Diana Vidican, Liana Sabo şi Cornel Pantea.
Ei ne-au prezentat fragmente din opera "Fram, ursul polar", de Cezar Petrescu, dar ne-au adus şi desene realizate pornind de la această scriere. Acestea au fost cuprinse într-o expoziţie, care se găseşte pe holul secţiei şi va fi deschisă  publicului în următoarele săptămâni.
Pe lângă opera lui Petrescu, au fost prezentate o serie de alte scrieri pentru copii şi tineret precum: Matilda, de Roald Dahl, Cărţile cu Apolodor, de Gellu Naum, Insula delfinilor albaştri, de Scott O'Dell, ş.a.
Evenimentul a fost urmat de un tur al bibliotecii.


luni, 27 martie 2017

Aniversările culturale ale lunii martie

Și în această lună, ca în fiecare lună, seria evenimentelor culturale continuă cu aniversarea altor mari reprezentanți ai literaturii române, precum: Ion Creangă, Mircea Eliade și Gheorghe Tomozei. 
Primul scriitor aniversat în această lună este marele clasic al literaturii române pentru copii Ion Creangă. El s-a născut la 1 martie 1837, la Humulești, fiind primul copil al lui Ștefan a Petrei Ciubotariul și al Smarandei Creangă. Cu acest prilej, sărbătorim 180 de ani de la nașterea scriitorului, povestitorului, clasic al literaturii române, pedagog. Urmează școala catihetică din Fălticeni, iar mai târziu prin 1863, Ion Creangă se înscrie la Școala Normală din Iași, avându-l ca director pe Titu Maiorescu. Un an mai târziu, Creangă devine institutor. Preocupat de dezvoltarea învățământului, Ion Creangă a contribuit la elaborarea unor manuale școlare, precum: ,,Metodă nouă de scriere și cetire'', ,,Învățământul copiilor'', ,,Povățuitorul la cetire prin metoda fonetică'', ,,Geografia județului Iași''. 
În 1875, Creangă îl cunoaște și leagă o strânsă prietenie de Mihai Eminescu, el fiind cel pe care-l va îndemna să-și aștearnă pe hârtie ,,Poveștile'' și ,,Amintirile''. 
Va publica în revista ,,Convorbiri literare'': ,,Soacra cu trei nurori'', ,,Capra cu trei iezi iezi'', ,,Moș Nechifor Coțcariul'', ,,Povestea lui Stan Pățitul'', ,,Ivan Turbincă'' , ,,Povestea lui Harap Alb''.
Între 1881-1882, Creangă publică primele două părți din ,,Amintiri din copilărie''. În 1887 îl vizitează pe Mihai Eminescu, care se afla la Mănăstirea Neamț. La 31 decembrie 1889 se stinge din viață în casa lui din Țincău-Iași. Va fi înmormântat la cimitirul Eternitatea din aceeași localitate. 


Un alt sărbătorit al acestei luni este Mircea Eliade care s-a născut pe 13 martie 1907, la București și a murit pe 22 aprilie 1986, la Chicago. Cu această ocazie se sărbătoresc 110 de ani de la nașterea istoricului religiilor, scriitorului de ficțiune, filozofului și profesorului român. A fost fiul lui Gheorghe Eliade și al Ioanei Eliade, născută Stoenescu. Va urma cursurile Liceului ,,Spiru Haret'', unde, după primul an este amenințat cu repetența din cauza corigențelor la limba română, franceză și germană. Citește mult și din domenii variate, învață persana și sanscrita, lucrează la ,,romanul adolescentului miop'' și publică povestirea fantastică ,,Cum am descoperit piatra filozofală''. 
Din 1925, Eliade urmează Facultatea de Litere și Filozofie din București. În 1927 face o călătorie în Italia și-l vizitează pe Giovanni Papini, iar în 1928 revine pentru trei luni la Roma, de unde trimite o cerere de bursă pentru studii de filozofia orientală în India, primind o invitație de a studia cu ilustrul filozof indian Dasgupta. După susținerea tezei de licență la București, Eliade pleacă în India, la Universitatea din Calcutta, unde studiază sanscrita și filozofia hindusă, locuind o vreme în casa profesorului Dasgupta, unde o cunoaște pe fiica acestuia, Maitreyi. Mircea Eliade moare la Chicago, pe 22 aprilie 1986.


Următorul scriitor aniversat în luna martie este Gheorghe Tomozei, care s-a născut pe 29 aprilie 1936, la București și a murit la 31 martie 1997, București. Astfel, se împlinesc 20 de ani de la moartea poetului și eseistului român. A fost fiul Franței Stăncescu din satul Puchini. A urmat liceul ,,Nicolae Bălcescu'' din Târgoviște, iar apoi cursurile Școlii de literatură ,,Mihai Eminescu'', avându-i colegi pe Fănuș Neagu și Nicolae Labiș. A debutat în revista ,,Tânărul scriitor'' cu poezie, iar în 1957 cu volumul ,,Pasărea albastră''. A fost, de asemenea, și redactor la revista ,,Cinema'', ,,Tânărul scriitor'', ,,Argeș' și la ,,Almanahul Scriitorilor''. În memoria prietenilor săi, Tomozei a publicat volumul de amintiri și albume memorabile, precum ,,Urmele poetului Labiș''. 
Gheorghe Tomozei s-a stins din viață la viață 31 martie 1997, în urma unui atac cerebral.   

vineri, 24 martie 2017

Aventurile lui Cepelică, de Gianni Rodari

 ”Aventurile lui Cepelică”, de Gianni Rodari, apar pentru prima dată în anii '50, de atunci fiind traduse și reluate în noi și mai noi ediții. Rodari este un cunoscut scriitor și jurnalist italian al secolului XX, apreciat pentru scrierile sale pentru copii, printre care se numără ”Povești la telefon” sau ”Gramatica fanteziei”.
Această carte ne vorbește despre Cepelică, fiul lui Cepeloi, adică fiul unei familii de cepe.
Cepelică poartă, la fel ca frații și surorile lui, un nume ce derivă din cuvântul ceapă. 
După ce stăpânii locului, conduși de Prințul Lămâie, fac o vizită în zona unde trăiesc membrii familiei de cepe, bătrânul Cepeloi este arestat, din motive absolut absurde și trimis pe viață la închisoare.
După acel moment, Cepelică își vizitează tatăl la închisoare și-i promite să studieze ticăloșii din toată lumea, dat fiind că ei sunt cei care rămân liberi, în timp ce oamenii buni intră la închisoare și sunt persecutați, după spusele lui Cepeloi.
Astfel, Cepelică ajunge să cunoască foarte mulți oameni. Cu unii dintre ei o să se împrietenească, pe alții o să-i pedepsească cum va putea pentru ticăloșia lor. Fiecare capitol este un prilej de a cunoaște și rezolva noi situații de viață.
Citiți și distrați-vă. Gianni Rodari ne captează atenția cu personaje și replici haioase, întâmplări tulburătoare și neașteptate, soluții neobișnuite la situații și mai neobișnuite.


Cursul de Limba Germană 2


Cursul de germană cu numărul 2 s-a desfăşurat în data de 22 martie şi a avut ca temă: "Cifrele". 
Câteva imagini:




marți, 21 martie 2017

Enid Blyton - Magia copacului depărtărilor

sursa: www.google/imagini.ro
Scriitoarea Enid Mary Blyton a trăit în Marea Britanie până la începutul celei de-a jumătăţi a secolului XX.
Din seria Copacul depărtărilor fac parte trei volume, iar volumul pe care vă invit să-l citiţi (mai ales pe voi, cititorii noştri mai mici, din clasele primare) este al doilea. Primul se numeşte "Pădurea fermecată".
În acest al doilea volum, familia celor trei copii - Joe, Beth şi Frannie - primeşte să găzduiască un văr a cărei mamă se îmbolnăvise. Copiii se hotărăsc să-i arate acestuia lumile aflate dincolo de ramurile cele mai înalte ale ciudatului copac aflat în pădurea din apropierea casei.
Un foarte interesant roman de aventuri pentru copii în care dorinţele pe care le auzim exprimate deseori de cei mici devin realitate, răspunsurile la întrebări "imposibile" sunt date de imaginaţie şi umor, iar adulţii sunt lăsaţi în lumea reală, copiii fiind însoţiţi în aventurile lor doar de personaje care trăiesc în copacul depărtărilor.
Spor la lectură şi bucuraţi-vă de tărâmurile pe care ne plimbă cartea! 

Ziua mondială a apei
















Apa este un element indispensabil vieții, un factor ce întreține existența noastră. Omul și toate celelalte organisme vii depind de apă. Apa este esențială pentru toate formele de viață. Corpul uman conține apă în proporție de două treimi, iar un om are nevoie zilnic de 2,5 litri de apă pentru a supraviețui. Prin urmare, aproape 72% din masa corpului uman, fără grăsimi reprezintă apa.
Cu acest prilej, la 22 martie se marchează ,,Ziua mondială a apei''. Este o zi în care sărbătorim apa și în care se atrage atenția, la nivel mondial, asupra populației care suferă din cauza lipsei de apă. Astfel, apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. În istorie, civilizațiile s-au dezvoltat cu precădere în zonele în care existau surse de apă. Civilizațiile antice s-au format pe malurile râurilor sau mărilor; Mesopotamia, leagănul civilizațiilor este situată între două râuri: Tigru și Eufrat; Egiptul antic a înflorit pe malurile Nilului.
Apa este considerată purificatoare în majoritatea religiilor (hinduismul, islamismul, creștinismul și iudaismul).
Hindușii consideră fluviul Gange ca fiind un fluviu sacru. Relația dintre indieni și fluviu este una de natură mistică, pentru ei apa este divinizată. Fluviul este numit și ,,purificatorul sufletelor'', reprezentând cea mai mare sală de baie, dar și de rugăciuni de pe Glob. Credincioșii hinduși spun că o singură intrare în fluviu sau o singură picătură băută din apele sale este suficientă pentru a se obține ,,purificarea de păcate''.
În Islamism, cele cinci zilnice pot fi efectuate doar după spălarea corpului cu apa curată. Apa care spală impuritățile fizice, va contribui și la curățenia morală ,,numără-mă printre cei care se purifică bine'' se rostește în timpul ritualului de purificare.
La iudei, conceptul de purificare și sfințenie a apei este menționat în cartea ,,Levitic''. Pentru a ajunge în locul unde sălăsluiește divinitatea trebuie să te purifici mereu.
Apa, ca simbol al înnoirii este precum apa învolburată care duce cu sine trecutul, strecurând gândurile vinovăției și sentimentele regretului prin ochii conștiinței, așa cum miile de picături se strecoară printre stânci. Apa limpede este apa care s-a strecurat printre stânci și care a reușit să răzbată, așa cum noi oamenii ne liniștim și ne simțim fericiți după ce trecem printre ,,stâncile vieții''. Așadar, apa ca element sfințitor este apa care ne unește cu Dumnezeu, care este precum o trecere de la o viață în afara lui Dumnezeu la una întru Dumnezeu.
Leonardo da Vinci spunea: ,,În râuri, apa pe care o atingi este cea din urmă care a trecut și cea dintâi care vine'', iar noi venim cu următoarea completare:,,Cu toții folosim apa, împreună trebuie s-o protejăm pentru generațiile viitoare! Niciun efort nu e prea mare ca ,,seva vieții să nu sece!''
Și în concluzie, analizând tot ceea ce se întâmplă în lume, ne putem da seama că problema apei este doar una dintre problemele cu care ne vom confrunta în anii ce vor urma.

luni, 20 martie 2017

Cartea lui Julian, de R. J. Palacio

Cartea pe care v-o propun spre citire astăzi este continuarea unei alte îndrăgite creaţii a scriitoarei americane R. J. Palacio - "Minunea" - şi poartă titlul "Cartea lui Julian".
Aş începe cu o întrebare, prima care mi-a venit în minte după ce am terminat de citit ultima pagină.
Dacă Julian, elevul din clasa a V-a, fiul unui avocat şi al unei mame cu nenumărate abilităţi de luptătoare pentru familie, ar fi ştiut povestea numele lui, s-ar mai fi comportat aşa cu s-a comportat cu băiatul cel nou din clasa lui?
La sfârşitul cărţii, vom răspunde, în mod aproape sigur, că nu.
Dar dacă, pe parcursul cărţii, ascultăm ceea ce spun părinţii lui, s-ar putea, din spirit de solidaritate şi pentru că vrem şi noi să fim înţeleşi atunci când facem o greşeală, să le dăm dreptate lor şi lui Julian.
Mai ales dacă nu punem în toată această poveste ceea ce autoarea însăşi strecoară cu dibăcie: o invitaţie la a fi buni şi toleranţi.
Şi asta încă de mici, pentru ca un exerciţiu îndelungat de toleranţă şi înţelegere faţă de semeni să ne ajute pe viitor, când întâlnirea cu multiplele feţe ale vieţii este inevitabilă. 
De fapt, de ce trebuie să dăm dreptate cuiva? Ce s-a-ntâmplat?
Am văzut că Julian este un băiat dintr-o familie bună. El frecventează o şcoală privată şi este ceea ce se cheamă "popular". Este invitat de directorul şcolii să facă parte dintr-un comitet de primire a unui elev nou, considerat puţin mai special.
Julian fuge pe holuri speriat de înfăţişarea noului venit şi porneşte o campanie de denigrare şi izolare a acestuia.
Cum se derulează evenimentele şi ce îl face să-şi schimbe atitudinea faţă de "monstru", aflaţi doar dacă citiţi cartea (şi asta se poate face destul de repede, cititul durează în jur de 2-3 ore).
Lectură plăcută!

Lecţie de stomatologie la bibliotecă

De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, elevi din trei şcoli din municipiul Oradea şi comuna Sânmartin (Şc. Gimn. nr. 11 Oradea, Şc. Gimn. "Nicolae Bălcescu" Oradea şi Şc. Gimn. "Floare de Lotus" Sânmartin) au participat la o lecţie despre importanţa igienei orale şi despre modul cum ne putem asigura că depunem eforturile corespunzătoare şi corecte în vederea obţinerii de rezultate în lupta cu cariile, bacteriile, resturile alimentare "insistente", placa bacteriană, tartrul sau diferitele afecţiuni ale dinţilor şi ale cavităţii bucale.
Întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România Filiala Crişana - dr. Izabella Albert, dr. Anita Bozgan şi secretar Tunde Meszaros - a avut loc în Ludotecă, la et. 1. 
S-au folosit mulaje, planşe şi instrumente de îngrijire a dinţilor pentru a demonstra tehnicile corecte de periaj şi a-i ajuta pe elevi să-şi însuşească/consolideze noţiuni de bază în acest domeniu.
Copiii au fost însoţiţi de dnele profesoare şi profesoare pentru învăţământul primar: Platona Dana, de la Şc. Gimn. "Floare de Lotus" Sânmartin, Osvald Gabriela, de la Şc. Gimn. nr. 11 Oradea şi Vereş Ioana, de la Şc. Gimn. "Nicolae Bălcescu" Oradea. Ei au primit din partea Colgate un cadou menit să le ofere sprijin  informaţional, dar nu numai, pentru asigurarea igienei dentare.








Povestea de la ora 5 - 23 martie 2017, reîncărcat cu poze

Joi, 23 martie, vă așteptăm să citim împreună povestea ”Micuța”, de Marie-Christine Fransolet.