SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 28 iunie 2017

Program de vacanță pentru copii - 3-28 iulie 2017

Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" Bihor, în colaborare cu doamna Miorița Săteanu, reprezentant al Fundației Culturale de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai", organizează, în perioada 3-28 iulie 2017, de luni până vineri, între orele 10:00-12:00, în Ludoteca Bibliotecii, activități dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani.
Accesul este gratuit.
 Vă așteptăm!
http://www.bibliobihor.ro/?fid=10&sid=2&news=613&m=3&r=1
https://www.facebook.com/bibliobihor/photos/a.292375280798469.61200.284351651600832/1395222443847075/?type=3&theater

joi, 22 iunie 2017

Povestea lui Despereaux - de Kate DiCamillo

Scriitoarea americană Kate DiCamillo este cunoscută pentru lucrările ei de ficţiune destinate publicului tânăr, populate, nu de puţine ori, de personaje animale, aşa cum este cazul acestei cărţi a cărei primă ediţie a apărut în anul 2003, la noi fiind tradusă de Ioana Cătrună şi editată de RAO în 2008.
"Povestea unui şoarece, a unei prinţese, a unui castron de supă şi a unui mosorel cu aţă" cuprinde patru părţi în care curg separat, dar se şi întrepătrund întâmplările din viaţa personajelor noastre. Cum, când şi unde se nasc, cine le sunt părinţii, ce trăsături de caracter şi fizice au, cum ajung la locul de întâlnire al poveştii şi altele - sunt tot atâtea povestioare. Acest loc de întâlnire este castelul în a cărui subsol se găseşte întunecata temniţă, unde stăpânesc şobolanii. Lumina reprezintă "lumea deasupra", atrăgătoare şi năucitoare pentru cei obişnuiţi cu întunericul. Dar nu toţi cei de jos doresc să urce spre lumină. Ba dimpotrivă, regula spune că lumile sunt perfect separate. Orice intrare în lumea celorlalţi are efecte puternice asupra intrusului. Nici închisoarea, nici lumina de deasupra nu-şi întâmpină noii veniţi cu braţele deschise. La rândul lor, aceştia se fâstâcesc şi nu ştiu ce e de făcut într-o lume nouă.
Şoricelul Despereaux face greşeala de a vorbi cu oamenii, pătruns de muzica din salonul prinţesei Pea, în timp ce şobolanul Roscuro cade de pe candelabru în supa reginei, iar aceasta moare la vederea rozătorului din farfurie. 
Foarte interesante sunt legăturile de cauzalitate stabilite de autoare între diferitele acţiuni şi evenimente, dar şi tonul familiar cu care ne conduce de-a lungul cărţii, adresându-ni-se direct în mod frecvent, ca şi cum am fi lângă ea şi nu am scăpa din ochi scena pe care evoluează personajele.
Modul cum este scrisă această carte, povestea şi personajele ei te fac să te împrieteneşti cu ea imediat. Găseşti acolo glasul povestitorului şi ecoul gândurilor personajelor care vine până la tine. Imaginile sunt  extrem de sugestive şi bine plasate, iar povestea foarte interesantă. 
Lectură plăcută!

vineri, 16 iunie 2017

Cursul de limba germană ”Hallo, Kinder!” - 14 iunie 2017

Miercuri, 14 iunie 2017, în cadrul ultimei întâlniri din această serie a cursului de limba germană, organizat în cadrul Secției Împrumut pentru copii și tineret, susținut de bibliotecara Chiru Monica, au avut loc activități de recapitulare a materialelor propuse de-a lungul celor trei luni. 
Pentru rezultate, implicare și colaborare, copiii și voluntarele au primit din partea instituției diplome de participare. Felicitări tuturor! 




luni, 12 iunie 2017

Povestea de la ora 5 - 15 iunie 2017

Zâne, unicorni, o pădure fermecată, o prințesă și un ponei dornici de aventuri. Vă așteptăm ca să-i cunoaștem mai bine împreună. 

12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

http://www.ilo.org/global/topics/child-labour/lang--en/index.htm

Din anul 2002, ziua de 12 iunie a devenit ziua mondială dedicată luptei împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Fenomenul atrage atenția prin amploarea lui în zonele caracterizate de precaritatea vieții, sărăcie, subdezvoltare economică, război sau izolare. Totuși, din datele statistice furnizate de www.ilo.org rezultă că numărul copiilor exploatați prin muncă a scăzut față de anul 2000, de la 246 de milioane la 168 de milioane, cei mai mulți fiind localizați în Asia, zona Pacificului și Africa sub-sahariană. 
Anul acesta tema zilei este legată de zonele de conflict și cele afectate de diferite tipuri de dezastre. Copiii din aceste locuri se confruntă cu probleme identice cu ale adulților, făcând eforturi pentru ca familia să subziste, să reziste și să supraviețuiască, cot la cot cu părinții lor.
Necesitatea de a lucra le anulează, astfel, dreptul la educație, dreptul de a se bucura de copilărie, de joacă, de inocență, afectând, practic, tot parcursul viitor al copiilor. 
Majoritatea statelor lumii și diferite organisme internaționale și naționale din domeniul muncii și protecției drepturilor copiilor întreprind acțiuni simultane sau separat pentru a schimba situația acestor copii. Din păcate, câtă vreme zonele sunt cuprinse de conflict, intervenția este limitată. În situația de emigrare, copiii sunt, din nou, supuși unor condiții dificile, sub aspectul traiului și ritmului zilnic, dar și în ce privește suspendarea educației, un mijloc important de a dobândi un viitor în care munca lor să fie apreciată și recompensată.
Sunt expuși riscului de a fi exploatați prin muncă în special copiii care sunt separați de familiile lor.
Toate programele care îi vizează arată că există o mare preocupare pentru acești copii, că există semnale importante că este esențial să luptăm împreună pentru toți copiii, pentru drepturile lor, pentru a veghea ca viața lor să fie una bună și corectă.
Scăderea numărului copiilor care munceau în perioada 2000 - 2017 indică faptul că efectele luptei împotriva exploatării copiilor prin muncă sunt posibile, doar că necesită multe eforturi concertate și devin vizibile în timp. Nu depinde doar de luptătorii din acest sector, ci și de factorii politico-economici și socio-culturali pentru a reuși, dar și pentru a scurta durata intervenției, a reuși în timp util.

vineri, 9 iunie 2017

Shiloh, de Phyllis Reynolds Naylor

Opera unei autoare prolifice din literatura pentru copii contemporană, Shiloh spune povestea unui băiețel și a unui câine. În planul doi, celelalte personaje (părinții, Judd Travers, surorile lui Marty, prietenul lui, localnicii) se implică activ în acțiune, dar nu-și evidențiază atât de puternic emoțiile, motivele sau existența.
Băiatul trăiește împreună cu familia lui într-o localitate pitorească, cu împrejurimi foarte frumoase, unde se vânează în anumite perioade ale anului, astfel că vânători precum Judd Travers pot să iasă cu arme și câini în căutarea căprioarelor, porcilor mistreți sau a altor animale sălbatice.
Câinele Shiloh îi aparține acestui bărbat, dar până să-l cunoască pe Marty nici măcar nu purta un nume. 
Imediat cum se cunosc, destinele celor doi se vor amesteca iremediabil. Marty dorește un câine, Shiloh are nevoie de un stăpân care să-i aprecieze calitățile. Între aceste două realități stau o serie de dificultăți. De asemenea, în calea dorinței lui Marty de a-l lua acasă pe Shiloh stau principiile familiei băiatului. Nu poți fura, nu poți să minți, nu poți ascunde de cei apropiați acțiunile tale. Trebuie să-ți ții cuvântul dat cu prețul sacrificiului.
Dar ... Marty intră într-un vârtej al sentimentelor și face toate lucrurile la care până atunci nici nu îndrăznea să se gândească. De dragul câinelui cu care se înțelegea atât de bine. Minte, ascunde lucruri, rabdă foame și  umilințe și îl înfruntă pe stăpânul necinstit al lui Shiloh.
Vă invit să citiți o bijuterie de carte. Ne ajunge la inimă. Ne mișcă și ne motivează. 
Lectură plăcută!

joi, 8 iunie 2017

Vizite la bibliotecă

Azi, 8 iunie 2017, elevi din clasele a II-a, de la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea, însoțiți de dna prof. Țîrț Camelia, și a VI-a, de la Școala Gimnazială ”Dacia” Oradea, împreună cu dna prof. Matei Valentina, au vizitat Secția Împrumut pentru copii și tineret, au petrecut timp cu cărțile și au vizionat câteva materiale documentare.





Meșteșugașul - Ediția a VI-a a revistei cu concurs național pentru școlari și preșcolari

Ediția a VI-a a proiectului ”Meșteșugașul”, organizat de Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor prin Secția Împrumut pentru copii și tineret, în parteneriat cu Asociația Kids Heaven din Iași a reunit eforturile de într-ajutorare și energiile creatoare de frumos din trei unități de învățământ orădene: Colegiul ”Mihai Eminescu” Oradea, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea și GPP nr. 23 Oradea.
Lucrări ingenioase, meșteșugite cu îndemânare și investite cu imaginație au fost expuse în holul Secției împrumut pentru copii și tineret, unde pot fi văzute începând cu această săptămână și în săptămâna 12-16 iunie a.c.
Organizatorii i-au premiat pe participanți cu diplome, revista ”Meșteșugașul” și mici cadouri. Diplome de participare au primit și cadrele didactice.













Ziua copilului sărbătorită de inițiatorii Clubului de lectură în limbi străine