Scriitoarea americană Kate DiCamillo este cunoscută pentru lucrările ei de ficţiune destinate publicului tânăr, populate, nu de puţine ori, de personaje animale, aşa cum este cazul acestei cărţi a cărei primă ediţie a apărut în anul 2003, la noi fiind tradusă de Ioana Cătrună şi editată de RAO în 2008.
"Povestea unui şoarece, a unei prinţese, a unui castron de supă şi a unui mosorel cu aţă" cuprinde patru părţi în care curg separat, dar se şi întrepătrund întâmplările din viaţa personajelor noastre. Cum, când şi unde se nasc, cine le sunt părinţii, ce trăsături de caracter şi fizice au, cum ajung la locul de întâlnire al poveştii şi altele - sunt tot atâtea povestioare. Acest loc de întâlnire este castelul în a cărui subsol se găseşte întunecata temniţă, unde stăpânesc şobolanii. Lumina reprezintă "lumea deasupra", atrăgătoare şi năucitoare pentru cei obişnuiţi cu întunericul. Dar nu toţi cei de jos doresc să urce spre lumină. Ba dimpotrivă, regula spune că lumile sunt perfect separate. Orice intrare în lumea celorlalţi are efecte puternice asupra intrusului. Nici închisoarea, nici lumina de deasupra nu-şi întâmpină noii veniţi cu braţele deschise. La rândul lor, aceştia se fâstâcesc şi nu ştiu ce e de făcut într-o lume nouă.
Şoricelul Despereaux face greşeala de a vorbi cu oamenii, pătruns de muzica din salonul prinţesei Pea, în timp ce şobolanul Roscuro cade de pe candelabru în supa reginei, iar aceasta moare la vederea rozătorului din farfurie.
Foarte interesante sunt legăturile de cauzalitate stabilite de autoare între diferitele acţiuni şi evenimente, dar şi tonul familiar cu care ne conduce de-a lungul cărţii, adresându-ni-se direct în mod frecvent, ca şi cum am fi lângă ea şi nu am scăpa din ochi scena pe care evoluează personajele.
Modul cum este scrisă această carte, povestea şi personajele ei te fac să te împrieteneşti cu ea imediat. Găseşti acolo glasul povestitorului şi ecoul gândurilor personajelor care vine până la tine. Imaginile sunt extrem de sugestive şi bine plasate, iar povestea foarte interesantă.
Lectură plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu