SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

joi, 11 martie 2021

,,Prietenul din viitor'', de Camille DeAngelis


 Azi vă propunem spre lectură o carte cu un titlu interesant ,,Prietenul din viitor'', a autoarei de origine americană, Camille DeAngelis, dedicată subiectelor care, în cărțile sale de ficțiune, sfidează pur și simplu realitatea. A publicat trei romane pentru ,,oamenii mari'' și încă unul pentru adolescenți, ,,Bones & All'', care a primit în 2016 Alex Award, un premiu acordat în fiecare an de American Library Association. Despre cartea ,,Prietenul din viitor'', primul s[u roman scris pentru copii, Kirkus Reviews, una dintre cele mai respectate reviste literare din lume, a spus, la sfârșitul recenziei: ,,Îți taie respirația.''
Alec trăiește în 2015, Josie în 1915. Cei doi copii de 12 ani, care locuiesc în aceeași casă, la distanță de o sută de ani, intră în legătură cu ajutorul unei plăci de spiritism și se împrietenesc chiar fără a ajunge să se întâlnească vreodată. Alec află un secret teribil despre Josie, despre surioara ei Cassie și despre mama fetelor, care e un medium pasionat de fenomene paranormale. Josie și Cassie sunt în pericol, iar Alec, ca un bun și devotat prieten, le va transmite din viitor ce au de făcut ca să se salveze. 
Prin urmare, putem afirma faptul că această carte ,,Prietenul din viitor'' este o poveste emoționantă care te ține cu sufletul la gură, fiindcă exact asta îi reușește lui Camille DeAngelis în toate cărțile ei: să te captiveze scriind despre lucruri incredibile precum o prietenie indestructibilă care se dezvoltă de-a lungul unei uluitoare călătorii în timp. 

 

vineri, 5 martie 2021

8 martie - Ziua Internațională a Mamei, a Femeii


,,Cea mai veche carte din lume este o mamă, cea mai frumoasă carte din lume este o mamă’’. (Grigore Vieru)

,,Ziua Internațională a mamei'' este sărbătorită în numeroase state ale lumii și reprezintă o zi deosebit de importantă în viața de familie și în educația copilului, prilej cu care ne exprimăm respectul, mulțumirea, recunoștința și dragostea față de cea mai dragă ființă de pe pământ: MAMA. De asemenea, această zi specială este asociată în multe țări, cu cinstirea Fecioarei Maria, mama Domnului Isus Hristos, drept pentru care marcarea acestei zile începe cu oficierea unei slujbe religioase la biserică, pentru toate mamele din lume. În alte state, precum India, mamele sunt considerate adevărate zeități. În această zi, mamele, bunicile și străbunicile sunt răsfățate de copii, bucurându-se de o atenție deosebită.

Ziua Mamei își are originile în antichitate, în ritualuri cu puternice accente simbolice și spiritual, când diferitele civilizații cinsteau zeitățile. În Grecia Antică, se aduceau ofrande în cinstea zeiței-mamă Rhea, iar romanii o sărbătoreau pe Cybele. Odată cu apariția creștinismului, a început să fie sărbătorită tot mai mult Fecioara Maria, mama Domnului Isus Hristos.

Date din istoria mai recentă, indică faptul că această zi era sărbătorită în anii 1600, în Anglia, purtând numele ,,Mothering Sunday’’și fiind celebrată în fiecare an, în cea de-a IV-a duminică din postul Sfintelor Paști. Astfel, în această duminică, după cinstirea Fecioarei Maria, la Sfânta Liturghie, copiii le ofereau mamelor cadouri și flori. În mod tradițional, copiii le ofereau daruri, dar și o prăjitură specială cu fructe numită ,,Simnel’’. Mama este binefăcătoare și o ființă de neuitat. Educator fără egal, mama știe, mai bine ca oricine, să pună la inimă sămânța cea bună, cuvântul curat ca lacrima, știe să cultive simțul frumosului, al omeniei, dar și al măsurii. Întreaga viață îi este dăruire de sine, iubire mare și gata de jertfă, iubire care iartă, rabdă, năzuiește, dă totul și nu cere nimic. Recunoașteți-i meritul și nu vă uitați niciodată mama, pentru că ,,Nimic în lume nu-i mai sfânt/Ca numele tău – Mamă!’’

Poeții sau scriitorii moștenesc din partea mamei sensibilitatea și este firesc s-o transmită mai departe prin creațiile lor. În literatura română, începând cu doinele și baladele populare, și continuând cu scriitorii clasici și contemporani, creatorii și-au dat măsura sensibilității, arătându-și recunoștința față de mamă. De asemenea, folclorul românesc aduce un elogiu impresionant mamei. Ea se adresează cu bucurie sau dojană fetelor și flăcăilor, ea se jertfește sau se răzbună pentru copilul ei, ea plânge și râde, participă la marile evenimente din viața acestora, acordându-le sprijin și încrederea în propriile forțe.

Cu marii clasici, paginile închinate mamei capătă un loc hotărâtor în literatura noastră ,,O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi/Pe freamătul de frunze, la tine tu mă chemi!’’ sună dulce și armonios versul de dor și însingurare al lui Mihai Eminescu.

În zilele noastre, Ziua Mamei este sărbătorită în fiecare familie, printr-o serie de activități dedicate acesteia, de cele mai multe ori fiind oferite flori, în unele țări, îndeosebi garoafe, simbol al delicateții, dar și al puterii celor care ne-au dat viață.    

  Surse: https://www.mothersdaycelebration.com/

www.referat.ro/.../chipul­_ mamei_in_literatura_romana

https://booknation.ro/citate-despre-mama/

miercuri, 3 martie 2021

O retrospectivă a proiectului ,,Puterea apei - Apa pură, viață sănătoasă''

 Proiectul ,,Puterea apei - apa pură, viață sănătoasă'', câștigat la concursul de proiecte, lansat de Fundația Comunitară Oradea, finanțat de Lidl, sponsorul proiectului, în parteneriat cu Federația Fundației Comunitare din România și organizat de Secția Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai'', din Oradea a parcurs diverse etape (de observare și comunicare, de analiză, de experimentare), cu scopul de a transmite celor prezenți informații utile privind însemnătatea apei. 
Prima activitate s-a desfășurat la Biblioteca Județeană, urmată de un itinerar informativ, după cum urmează: ludotecă, legătorie, laborator de conservare, carte veche.

                                                  


Invitata în cadrul programului Vacanță în aer liber a fost dna Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt de la Administrația Națională Apele Române împreună cu dna dr. Mariana Barna, șefa Secției Copii și Tineret au citit fascinanta poveste ,,Peripețiile lui Ovi'', care ne îndeamnă să păstrăm apele curate. 

 Următoarea activitate ,,O scurtă drumeție în inima pădurii'', ne-ajută să înțelegem că și copacii au nevoie de apă. Întâlnirea pe aplicația zoom cu copiii de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'', cls. a IV-a, înv. Stela Tăut a constat din întrebări și discuții pe tema apei, presărată cu niște curiozități. 


De asemenea, tema intitulată ,,Cum economisim apa'' a cuprins un material realizat de dna profesoară de limba engleză Lavinia Privantu, iar introducerea a fost făcută de prof. univ. dr. Magda Danciu. 
În cadrul proiectului, s-a desfășurat tot online cu elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna'', prof. Natalia Ruzsa o activitate în urma căreia copiii și-au însușit o serie de cunoștințe despre factori care poluează apele. 


La Școala Gimnazială Nr. 16, Oradea, clasa a IV-a, înv. Rodica Vlad, s-au realizat și o serie de experimente: electroliza apei și măsurarea calității apei, s-a vorbit totodată, și despre rolul apei în organism, în natură, prezentându-se cele două filmulețe de la Compania de Apă, respectiv al dnei profesoare Anita Laura Lupșe, de la Liceul de Artă, copiii participanți la aceste experimente completându-și informațiile deja acumulate. 

    

S-a mai lecturat și din legenda ,,Someșul și Crișul'' aflând despre geneza celor două râuri și a fost sărbătorită și ,,Ziua Internațională a Cititului împreună''.




În Parcul Libertății, pe malul Crișului Repede, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna'', însoțiți de dna înv. Elena Pavel, au asistat la operațiunea de măsurare a debitului de apă și a calității apei de pe Criș, efectuate de către echipa de la Apele Române. Li s-au prezentat, printre altele, bune practici privind protecția faunei și-a florei de pe Criș, respectiv cum să fie responsabili în gestionarea deșeurilor, lucru subliniat de dna Anca Mihociu, de la Apele Române.

                                 

În cadrul aceluiași proiect cu apa, a avut loc o întâlnire pe zoom intitulată ,,Apa într-o călătorie cu cartea'', coordonată de dna prof. Lavinia Privantu, la care au participat și elevii clasei a III-a, a Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga'', înv. Anca Tăut, care a făcut o incursiune în literatură în căutarea elementului ,,apă'', copiii echivalând importanța cărții și a apei, de ambele fiind nevoie în fiecare zi.


Prin urmare, vă sfătuim: Dragi copii, aveți grijă cum folosiți apa, întrucât ,,Apa este bogăția fără seamăn pe Pământ, este sufletul Pământului, este necesară vieții, este însuși viața'', afirma renumitul scriitor francez Antoine de Saint-Exupery.
Activitatea din cadrul proiectului ,,Puterea Apei - Apa pură, viață sănătoasă'' continuă, urmând să vă informăm când se vor desfășura următoarele etape.