Ziua Internațională a Sănătății este marcată în fiecare an în data de 7 aprilie.
Sănătatea, unul dintre lucrurile cele mai prețioase din viața noastră, merită să aibă o zi în care să fie celebrată. Întâmplător sau nu, în această perioadă a anului se sărbătorește ziua bibliotecarului (23 aprilie), care este și ziua mondială a cărții și a dreptului de autor, și ziua mondială a râsului, în prima duminică a lunii mai.
Vreau să vă vorbesc despre o legătură care este cu siguranță una logică, aceea între râs și starea de spirit, dar mai ales despre ce pot face cărțile pentru a ne aduce zâmbetul pe buze. Care sunt acele cărți amuzante?
Există topuri ale cărților interesante, ale celor mai bune cărți din toate timpurile, ale celor mai frumoase cărți pentru copii, cărți care au stat la baza unor ecranizări de succes, ș.a.m.d. Noi vom încerca să alcătuim o listă a cărților amuzante, așa cum rezultă din aprecierile făcute de cititorii noștri.
De fapt, în India anilor '90 s-a valorificat ideea că râsul are efect terapeutic prin acțiunea sa pozitivă asupra circulației sangvine, a capacității de concentrare și rezistență la efort, a stării de spirit, îmbunătățind calitatea relațiilor cu cei din jur și ducând la creșterea încrederii în propria persoană. Acolo s-au organizat așa-numitele ”cluburi de râs” în cadrul cărora participanții spuneau glume și râdeau împreună. Experiența acestor cluburi a demonstrat că terapia prin râs are efectul scontat. Alte cercetări au arătat că durata unei conversații este mai mare dacă este presărată cu râsete. Cât privește cititul, beneficiile lui se înscriu atât în sfera informării, dar mai ales a dezvoltării personale. Da, îmbunătățește performanțele intelectuale, punând la dispoziție un volum mare de cunoștințe și instrumentele de folosire ale acestora. Da, ajută la dezvoltarea vocabularului, astfel că ne vom putea exprima mai bine și vom avea capacitate sporită de a-i înțelege pe ceilalți. Pe lângă faptul că ne rupe de realitate și ne pune la dispoziție lumi alternative, vieți și roluri noi cu care să jonglăm, cititul unei cărți se poate transforma în dublă terapie: prin evadare din cotidian și prin râs.
Cartea pentru copii are atu-ul de-a fi ilustrată, lucru care sporește efectele comice. Deschidem la întâmplare o carte. Vedem că la ora de desen lucrarea unui elev este apreciată ca fiind ”prea puțin realistă”. Același elev observă că profesoara are câteva fire de mustață cam vioaie și se hotărăște să le redea în cel mai realist mod cu putință. Cu plan îndepărtat și apoi cu detalii.
Printre cele mai amuzante cărți și povești semnalate de cititorii noștri se numără:
2. Cei doi teribili - scrisă de Jory John și Mac Barnett;
3. Jurnalul unui puști al lui Jeff Kinney;
4. Cărțile Laurei Leiner - A szent Johanna gimi5. Povestea lui Apolodor, prezentată de Gellu Naum în cele două volume de versuri;
6. Eu, haios?, de James Patterson;
7. Generala, de James Patterson;
8. Andreea, de Gilbert Delahaye și Marcel Marlier;
9. Jerome K. Jerome - Trei într-o barcă;
10. Tiberiu Utan - Isprăvile lui Ciopârțilă.
Un zâmbet aparte însoțește deseori înapoierea unei cărți care a avut ecou în sufletul micului cititor, care se îndreaptă apoi spre raftul de unde știe că a luat-o în speranța că va găsi una asemănătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu